امروز : شنبه, ۶ اردیبهشت , ۱۴۰۴
طرح جدید دولت برای مستاجران: «مسکن تدریجی» با اجاره مناسب!
در تازهترین اخبار حوزه مسکن، یک مدل جدید به اسم «مسکن تدریجی» قراره وارد بازار بشه؛ طرحی که به طور خاص برای مستاجران کمدرآمد طراحی شده و قراره بار بخشی از مشکلات اجارهنشینی رو سبکتر کنه. مسکن تدریجی یعنی چی؟ 🔹 خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران، گفته این مدل جدید مسکن برای اجارهنشینها […]
در تازهترین اخبار حوزه مسکن، یک مدل جدید به اسم «مسکن تدریجی» قراره وارد بازار بشه؛ طرحی که به طور خاص برای مستاجران کمدرآمد طراحی شده و قراره بار بخشی از مشکلات اجارهنشینی رو سبکتر کنه.
مسکن تدریجی یعنی چی؟
🔹 خشایار باقرپور، مدیرعامل اتحادیه تعاونیهای عمرانی تهران، گفته این مدل جدید مسکن برای اجارهنشینها طراحی شده که بتونن بهتدریج و مرحلهبهمرحله به خانهدار شدن نزدیک بشن.
🔹 توی این طرح، هدف اصلی اینه که افراد کمدرآمد هم بتونن توی یه بازه زمانی معقول، صاحبخونه بشن یا حداقل اجارهای با قیمت مناسب پرداخت کنن.

طرح جدید دولت برای مستاجران: «مسکن تدریجی» با اجاره مناسب!
۷۵ هزار واحد برای اجاره به دهکهای پایین
وزارت راه و شهرسازی اعلام کرده که قراره ۷۵ هزار واحد مسکونی رو خریداری کنه و در قالب اجاره به دهکهای ضعیف درآمدی واگذار کنه. این یعنی تمرکز اصلی این طرح، روی کساییه که بهسختی میتونن اجارهخونه پیدا کنن یا هزینه اجارهها براشون کمرشکنه.
این خونهها دقیقاً چه ویژگیهایی دارن؟
-
متراژ پایین و اقتصادی
-
ساخت با هزینه کمتر
-
واقع شدن در مناطقی که هزینه زمین پایینتره
-
شرایط اجاره متناسب با توان مالی مستاجر
اجاره چقدر درمیاد؟
🚪 تا الان عدد دقیق اجاره این واحدها مشخص نشده، ولی گفته شده که اجارهها با درآمد ماهیانه مستاجر هماهنگ خواهد بود. یعنی اگر درآمد یک خانواده پایین باشه، مبلغ اجاره هم کاهش پیدا میکنه.
به گفته کارشناسان، اگه دولت بتونه از ابزارهایی مثل یارانه اجاره، بیمه اجارهنامه یا وام ودیعه مسکن استفاده کنه، این طرح میتونه واقعاً کارساز باشه.
تفاوت این طرح با طرحهای قبلی چیه؟
در گذشته هم طرحهایی برای مستاجران ارائه شده بود (مثل مسکن ملی، نهضت ملی مسکن و…)، اما تفاوت این مدل در چند چیزه:
-
تمرکز بر اجارهنشینی بلندمدت با شرایط حمایتی
-
مدل مرحلهای و تدریجی برای صاحبخانه شدن
-
استفاده از تعاونیها برای کاهش قیمت نهایی
-
واگذاری خانههای آماده به جای ساخت از صفر
چالشهای پیش روی طرح
البته این طرح هم چالشهایی داره:
-
آیا بودجه کافی برای خرید و تجهیز ۷۵ هزار واحد فراهم شده؟
-
چطور قراره بین متقاضیان واقعی اولویتبندی صورت بگیره؟
-
آیا در عمل هم اجارهها متناسب با توان مالی خواهد بود یا نه؟
🔍 کارشناسان حوزه مسکن میگن اگر نظارت دقیقی نباشه، این طرح ممکنه مثل بعضی طرحهای قبلی، روی کاغذ خوب بهنظر برسه ولی توی عمل با مشکل روبهرو بشه.
این طرح برای کیها خوبه؟
اگر شما:
-
جزو دهکهای درآمدی پایین هستین
-
توی کلانشهرها مستاجرین و اجارهها براتون خیلی سنگینه
-
دنبال خونهای با شرایط حمایتی هستین
این طرح میتونه فرصت خوبی برای شما باشه. البته باید منتظر جزئیات دقیقتر بشین و ببینین شرایط ثبتنام چطوره.
آینده این مدل چطور پیشبینی میشه؟
🔸 اگه دولت بتونه به وعدههاش عمل کنه و این واحدها رو با اجاره واقعی به مردم واگذار کنه، این مدل میتونه به عنوان یه الگو برای آینده مسکن اجارهای در کشور مطرح بشه.
🔸 با توجه به اینکه سهم اجارهنشینی در شهرهای بزرگ روزبهروز بیشتر میشه، داشتن طرحهایی مثل “مسکن تدریجی” میتونه یه گام رو به جلو در مدیریت بحران مسکن باشه.
آیا تجربه جهانی در این زمینه وجود داره؟
🌍 در خیلی از کشورها مثل ترکیه، مالزی و حتی برخی ایالتهای آمریکا، مدلهای مشابهی برای مسکن اجارهای حمایتی اجرا شده. مثلاً در ترکیه پروژههایی به اسم TOKI اجرا میشه که دولت با قیمت خیلی پایین مسکن برای مردم میسازه و به صورت اجاره بلندمدت یا قسطی در اختیارشون میذاره. این تجربهها نشون داده که اگر اجرای درست و شفاف باشه، میتونه موفق باشه.
نقش تعاونیها در این طرح چیه؟
توی این مدل، تعاونیهای عمرانی نقش مهمی دارن. یعنی به جای اینکه همهچیز توسط دولت انجام بشه، بخش خصوصی و تعاونیها وارد کار میشن تا هم سرعت ساخت و واگذاری بیشتر بشه و هم هزینهها پایین بیاد. اینطوری یه جور همکاری بین مردم و دولت شکل میگیره که هم اعتماد بیشتری ایجاد میکنه و هم شفافتره.
مشکل زمین؛ بزرگترین چالش طرح
یکی از دغدغههای اصلی برای اجرای این طرح، تأمین زمین ارزون قیمته. توی شهرهای بزرگ مثل تهران، قیمت زمین خیلی بالاست. برای همین انتظار میره این خونهها بیشتر توی حاشیه شهرها یا شهرهای اطراف ساخته بشن. حالا باید دید آیا مردم حاضرن از مرکز شهر فاصله بگیرن یا نه.

طرح جدید دولت برای مستاجران: «مسکن تدریجی» با اجاره مناسب!
آیا «مسکن تدریجی» به خانهدار شدن هم ختم میشه؟
🧱 بله، یکی از وعدههای مهم این طرح اینه که اگه مستاجر شرایط رو رعایت کنه و توی مدت معین اجاره رو پرداخت کنه، بتونه در نهایت مالک همون خونه بشه. به عبارتی، این مدل یه جور پل بین اجارهنشینی و خانهدار شدنه؛ چیزی که برای خیلیها یه آرزوی دور به نظر میرسه.
تاثیر احتمالی بر بازار اجاره آزاد
اگه این طرح بهدرستی اجرا بشه و تعداد زیادی واحد وارد بازار اجاره بشن، طبیعیه که بازار اجاره آزاد هم تحت تأثیر قرار میگیره. یعنی ممکنه نرخ اجاره در بازار آزاد کمی کاهش پیدا کنه چون رقابت ایجاد میشه. بهخصوص در مناطق حاشیهای و کمبرخوردار که بیشترین تقاضا برای این نوع مسکن وجود داره.
کلام آخر: امیدی برای مستاجران
طرح «مسکن تدریجی» شاید یه نسخه کامل و بینقص نباشه، ولی توی شرایطی که قیمت اجاره هر روز بیشتر میشه و درآمد مردم تغییری نکرده، همینکه دولتیها به فکر اقشار ضعیف افتادن، یه نکته مثبته. حالا باید منتظر باشیم و ببینیم که آیا این بار هم وعدهها روی کاغذ میمونه یا واقعاً یه قدم مثبت برای میلیونها مستاجر برمیدارن.
سوالات پرتکرار درباره «مسکن تدریجی»
✅ آیا همه میتونن ثبتنام کنن؟
فعلاً تمرکز روی دهکهای درآمدی پایین و اقشار آسیبپذیره.
✅ اجاره ماهیانه چقدره؟
هنوز دقیق مشخص نشده ولی قراره با توجه به توان پرداخت متقاضی تعیین بشه.
✅ چطور باید ثبتنام کنیم؟
بهزودی وزارت راه و شهرسازی جزئیات ثبتنام رو اعلام میکنه.
این مطلب بدون برچسب می باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.